Wat is een controleverklaring en wanneer ben ik controleplichtig?

Als ondernemer heeft u ieder jaar te maken met het opstellen van de jaarrekening. Het doel van een controleverklaring is dat de accountant met zekerheid kan zeggen dat de jaarrekening geen afwijkingen bevat. De accountant voert diverse uitgebreide werkzaamheden uit om zijn of haar oordeel te onderbouwen. Denk aan werkzaamheden als cijferanalyses maken of inkoop- en verkooptransacties onderzoeken. Maar wat houdt een controleverklaring precies in? Wanneer bent u verplicht om een controleverklaring te hebben? Dat en meer leest u hieronder.

In dit artikel geven we antwoord op onderstaande vragen:

 • Wat is een controleverklaring?
 • Wanneer is een onderneming controleplichtig?
 • Welke soorten controleverklaring zijn er?
 • Welke accountant mag een controleverklaring afgeven?
 • Wat is een controleverklaring gemaakt met data-analyse?
 • Hoe vind ik een accountant voor een controleverklaring?
 • Hoeveel kost een controleverklaring?
 • Controleplichtig en een controleverklaring nodig over de jaarrekening 2021 of 2022?

Wat is een controleverklaring?

Bij een controleverklaring wordt een onafhankelijke accountantsverklaring afgegeven over de uitgevoerde controle van (meestal) de jaarrekening of een ander financieel document. Bij het uitvoeren van de controle is het bestuur van de partij waarover de controle plaatsvindt verantwoordelijk voor opstelling van het overzicht waarna de accountant deze kan controleren en erover kan rapporteren. De accountant voert op locatie uitgebreide werkzaamheden uit om zijn oordeel te onderbouwen. Een goedgekeurde controleverklaring geeft aan dat de jaarrekening een getrouw beeld van de werkelijkheid weergeeft. Een controleverklaring geeft niet alleen een oordeel over de jaarrekening, maar kan ook bijvoorbeeld helpen bij de aanvraag van een lening, een subsidieregeling of bij de verkoop van een bedrijf.

Wanneer is een onderneming controleplichtig?

Middelgrote en grote ondernemingen zijn wettelijk verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerde accountant. Een grote of middelgrote onderneming heeft een controleplicht wanneer aan minimaal twee van de hieronder genoemde eisen wordt voldaan. U moet dan volgens de richtlijnen een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren. Het betreft hier bv's, nv's, stichtingen en onderlinge werkmaatschappijen. 

Uw onderneming is controleplichtig als:

 • Het balanstotaal is groter dan €6 miljoen;
 • De netto-omzet over het boekjaar is groter dan €12 miljoen;
 • Er gemiddeld over het hele boekjaar meer dan 50 (fulltime) werknemers in dienst waren.

Let op: dankzij een succesvolle lobby heeft de Europese Commissie de drempel verhoogd waaronder bedrijven een accountant moeten inschakelen. De nieuwe criteria zijn nu:
• een jaaromzet van € 15 miljoen;
• een balanstotaal van € 7,5 miljoen;
• of meer dan vijftig werknemers in dienst (fte's blijven dus hetzelfde).

Dit is een positieve ontwikkeling voor kleine mkb-bedrijven, die hierdoor duizenden euro's kunnen besparen. De inflatiecorrectie is een belangrijke stap om onnodige kosten te voorkomen en de schaarste aan accountants aan te pakken.

Welke soorten controleverklaringen zijn er?

Er zijn vier soorten controleverklaringen:

 • Een goedkeurende controleverklaring: de jaarrekening is goedgekeurd.
 • Een afkeurende controleverklaring: de jaarrekening is integraal afgekeurd.
 • Een controleverklaring met beperking: de jaarrekening is goedgekeurd, met uitzondering van één of enkele onderdelen.
 • Een controleverklaring met oordeelonthouding: de jaarrekening kan niet worden goedgekeurd door de accountant, maar kan ook niet worden afgekeurd. Er zijn te veel onzekerheden.

Meestal wordt de goedkeurende controleverklaring uitgeschreven, maar soms is er toch meer twijfel. Er wordt dan gekozen voor de controleverklaring met oordeelonthouding. Bij goedkeuring op uitzondering van één of een paar onderdelen na wordt er vaak voor de verklaring met beperking gekozen. Uiteraard wordt een afkeurende controleverklaring gegeven wanneer er te grote afwijkingen in de jaarrekening voorkomen of als deze niet aan de eisen voldoet.

Welke accountant mag een controleverklaring afgeven?

Niet iedere accountant mag deze verplichte controles uitvoeren. In Nederland mag registeraccountant (RA) altijd een controleverklaring afgeven. Een accountant-administratieconsulent (AA) heeft echter een vergunning daarvoor nodig die aantoont dat de accountant over de benodigde vaardigheden beschikt.

Controleverklaring op basis van data-analyse?

Van oudsher is de audit een werkwijze waarbij de accountant, gedurende het onderzoek, bij de ondernemer terugkoppeling of meer informatie moet opvragen. Dit kost zowel de ondernemer als accountant extra tijd en verhoogt de kans op miscommunicatie. 

Anno 2021 / 2022 hanteren vooruitstrevende accountants een data gedreven aanpak om het controleproces van de jaarrekening efficiënter te maken en de kwaliteit te verhogen. Door de toepassing van data-analyses in de controle van de jaarrekening verkrijgen zowel de accountant als ondernemer nieuwe inzichten. Controle op basis van een data-analyse werkt efficiënter, verlaagt de doorlooptijd en leidt ook tot een lagere nota voor de ondernemer.

Accountant voor controleverklaring gezocht?

Zoekt u een accountant die een controleverklaring af kan geven? Dan is het altijd verstandig om meerdere kantoren te vergelijken. Vanwege de complexiteit van deze verklaringen hebben accountantskantoren zich gespecialiseerd in verschillende branches. WRKD werkt met honderden kantoren samen en kan u zo in contact brengen met de beste accountantskantoren voor uw opdracht.

Hoeveel kost een controleverklaring voor mkb?

Wij hebben al tientallen bedrijven geholpen aan een accountant voor een controleverklaring van de jaarrekening. Iedere controleverklaring is maatwerk, daarom variëren de kosten voor een controleverklaring per bedrijf. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de omvang, omzet, complexiteit enz.

Controleplichtig en een controleverklaring nodig over de jaarrekening 2021 of 2022?

Heeft u een controleverklaring nodig? Om meer inzicht te krijgen in de kosten van een controleverklaring is het verstandig om meerdere offertes van ervaren accountants te vergelijken. Bij ons krijgt u een aanbod van verschillende scherp geprijsde offertes van professionals bij u in de buurt. Vandaag nog offertes opvragen bij accountants die bevoegd zijn om een controleverklaring af te geven (100% vrijblijvend)? Vul dan gratis en vrijblijvend onderstaand formulier in. Wij nemen binnen 24 uur (tijdens werkdagen) contact met u op om uw wensen en behoeften te bespreken. Op basis hiervan matchen wij u aan maximaal drie financieel specialisten bij u in de buurt. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)


Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.