Wilt u een accountantsverklaring aanvragen?

Als uw onderneming groeit, dan wordt ook de boekhouding een stuk complexer. Bijhouden van alle facturen en bonnetjes kan een grote tijdrovende klus zijn. De meeste ondernemers voelen niet de behoefte om zelf veel tijd te spenderen aan de financiële administratie. Ondernemers schakelen daarom vaak een accountant in om de boekhouding en administratie te controleren. Een accountant controleert de financiële status van een onderneming met een accountantsverklaring. Een accountantsverklaring is een verplichting waar niet veel ondernemers op zitten te wachten. Toch is het belangrijk dat dit goed gebeurt zodat u niet achteraf nog problemen krijgt met de Belastingdienst of andere instanties. Maar wat is een accountantsverklaring eigenlijk? Welke type accountantsverklaringen zijn er? Wat zijn de kosten van een accountantsverklaring en wanneer heb ik een accountantsverklaring nodig? U leest het hieronder.

In onderstaand artikel staan de antwoorden op onderstaande vragen:

 • Wat is een accountantsverklaring?
 • Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?
 • Wie mag een accountantsverklaring opstellen?
 • Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?
 • Wat kost een accountantsverklaring?

Wat is een accountantsverklaring?

De meeste ondernemers laten ieder jaar een jaarrekening opstellen. Om er zeker van te zijn dat de jaarrekening aan alle criteria voldoet, heeft u een accountantsverklaring nodig. Een accountantsverklaring is een verklaring door een gecertificeerde accountant of registeraccountant waarmee u aantoont dat de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoet. Met een accountantsverklaring voorkomt u problemen met de Belastingdienst of andere instanties.

Welke soorten accountantsverklaringen zijn er?

Er zijn drie soorten accountantsverklaringen, namelijk:

 1. Samenstellingsverklaring
 2. Beoordelingsverklaring
 3. Controleverklaring

Wie mag een accountantsverklaring opstellen?

De samenstellingsverklaring is de makkelijkst af te geven verklaring. De samenstellingsverklaring mag zowel worden samengesteld door een accountant als door een gecertificeerde boekhouder. Hierbij wordt de jaarrekening door de boekhouder of accountant samengesteld. Bij een beoordelingsverklaring en controleverklaring moet de opdracht uitgevoerd worden door een NBA-kantoor. Bij de NBA zijn alleen gecertificeerde accountants aangesloten.

Wanneer is een accountantsverklaring verplicht?

Zelfstandige ondernemers zijn verplicht om de administratie van hun onderneming goed op orde te hebben. In Nederland is een accountantsverklaring echter niet voor iedere ondernemer verplicht. Bij een besloten vennootschap (bv) is de wet- en regelgeving strenger dan bij een vof of eenmanszaak. Bij een BV is het verplicht om ieder jaar een goedgekeurde accountantsverklaring te hebben. Alleen middelgrote en grote rechtspersonen in Nederland moeten verplicht een accountantsverklaring hebben. Wel moeten zij voldoen aan twee van de drie onderstaande criteria:

 1. Er zijn 50 of meer medewerkers in het bedrijf;
 2. De netto-omzet is groter of gelijk aan 12 miljoen euro;
 3. Het balanstotaal is groter dan of gelijk aan 6 miljoen euro.

Let op: dankzij een succesvolle lobby heeft de Europese Commissie de drempel verhoogd waaronder bedrijven een accountant moeten inschakelen. De nieuwe criteria zijn nu:
• een jaaromzet van € 15 miljoen;
• een balanstotaal van € 7,5 miljoen;
• of meer dan vijftig werknemers in dienst (fte's blijven dus hetzelfde).

Dit is een positieve ontwikkeling voor kleine mkb-bedrijven, die hierdoor duizenden euro's kunnen besparen. De inflatiecorrectie is een belangrijke stap om onnodige kosten te voorkomen en de schaarste aan accountants aan te pakken.

Wat kost een accountantsverklaring?

Een accountantsverklaring wordt door een accountant aangesloten bij de NBA afgegeven. De geschatte kosten hiervoor liggen tussen de circa  € 1.000,- en € 4.000,-. De kosten van een accountantsverklaring zijn afhankelijk van het type verklaring dat benodigd is (beoordelings-, controle- of samenstellingsverklaring) en de ervaring van de accountant. Omdat accountants verplicht zijn om een dossier op te stellen zijn er altijd minimumkosten aan een verklaring verbonden. Een AA-accountant kost circa 70 euro per uur, terwijl een RA-accountant meestal start bij een tarief van circa 150 euro per uur. 

De samenstellingsverklaring is de voordeligste verklaring. De controleverklaring is het uitgebreidst van de drie en is normaal gesproken ook de duurste. De controleverklaring is verplicht wanneer uw onderneming aan diverse eisen voor een controleverklaring voldoet.

Vraag eenvoudig en snel een accountantsverklaring aan via onze accountants voor:

 • Voor klein zakelijk: minder dan 250.000 euro omzet p. jaar
 • Voor MKB: 250.000-5.000.000 euro omzet p. jaar
 • Voor grootzakelijk: meer dan 5.000.000 omzet p. jaar


Voorbeeld van offertes samenstellingsverklaring
 

Voorbeeld 1:
Bedrijfsvorm: BV
Omzet: 150.000
Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 20
Geschatte kosten: 800 euro

Voorbeeld 2:
Bedrijfsvorm:  Stichting
Omzet: 800.000 euro
Taken: Opstellen jaarrekening en samenstellingsverklaring
Aantal mutaties per maand: 50
Geschatte kosten: 2000 euro


Voorbeeld van offertes beoordelingsverklaring
 

Voorbeeld 1:
Bedrijfsvorm: VOF in de bewindvoering
Omzet: 125.000 euro
Taken: Opstellen beoordelingsverklaring 
Aantal mutaties per maand: 30
Geschatte kosten: 1750 euro

Voorbeeld 2: 
Bedrijfsvorm: Stichting
Omzet: 300.000 euro
Taken: Opstellen beoordelingsverklaring
Aantal mutaties project: 250
Geschatte kosten: 3000 euro


Voorbeeldofferte van controleverklaring:
 

Bedrijfsvorm: B.V.
Omzet: 18 miljoen euro
Taken: Uitvoeren van de audit
Aantal mutaties per maand: 500
Geschatte kosten: 20.000 euro

Heeft u een accountantsverklaring nodig? Wij brengen u in contact met maximaal drie accountants bij u in de buurt die 100% vrijblijvend een offerte uit zullen brengen. Met deze offertes kiest u zelf de accountant die het best bij u past. Vraag hieronder uw gratis offertes aan.

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)


Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.