Wat is een beoordelingsverklaring en welke soorten beoordelingsverklaringen zijn er?

Als u een jaarrekening heeft opgesteld, dan heeft u in sommige gevallen ook een beoordelingsverklaring nodig. Een beoordelingsverklaring wordt door een accountant bij de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountant) afgegeven. Op deze pagina bespreken we wat een beoordelingsverklaring is, wat het doel is van de beoordelingsverklaring, uit welk type oordelen deze bestaat en wie een beoordelingsverklaring mag opstellen.

In dit artikel staan de antwoorden op onderstaande vragen:

  • Wat is een beoordelingsverklaring?
  • Wat is het doel van een beoordelingsverklaring?
  • Welk oordeel staat er in een beoordelingsverklaring?
  • Wie mag een beoordelingsverklaring opstellen?
  • Een beoordelingsverklaring laten opstellen door een erkende accountant?

Wat is een beoordelingsverklaring? 

Bij een beoordelingsverklaring wordt een accountantsverklaring afgegeven over de uitgevoerde beoordeling van een overzicht met historische financiële informatie. In de meeste gevallen betreft dit de jaarrekening. In de beoordelingsverklaring geeft de accountant zijn onafhankelijke mening hierover in de vorm van een oordeel. 

Wat is het doel van een beoordelingsverklaring?

Een beoordelingsverklaring dient als bewijs dat de accountant een financieel rapport (zoals een jaarrekening) heeft beoordeeld. Door onder andere cijferanalyses wordt beslist of het rapport de financiële situatie van de organisatie waarheidsgetrouw heeft weerspiegeld. Wat is dan het verschil tussen een beoordelingsverklaring en een controleverklaring? Het komt er op neer dat de werkzaamheden en controles voor een beoordelingsverklaring minder arbeidsintensief zijn dan bij een controleverklaring het geval is. Hierdoor is een beoordelingsverklaring ook een stuk goedkoper dan de controleverklaring. Toch bevat ook dit document gegarandeerd waardevolle gegevens voor belanghebbenden van het bedrijf.

Welk oordeel staat er in een beoordelingsverklaring?

Op basis van de analyse van de financiële situatie, kan de accountant drie soorten beoordelingsverklaringen afgeven:

  • Een beoordelingsverklaring met een goedkeurend oordeel;
  • Een beoordelingsverklaring met een afkeurend oordeel;
  • Een beoordelingsverklaring met beperking.

Wat is een beoordelingsverklaring met een goedkeurend oordeel?
De accountant zegt met een beoordelingsverklaring met goedkeurend oordeel dat hij gegeven de werkzaamheden die hij heeft uitgevoerd niets heeft geconstateerd dat het getrouwe beeld van de jaarrekening in twijfel trekt. 

Wat betekent een beoordelingsverklaring met een afkeurend oordeel of beperking?
Ondanks een goed uitgevoerde beoordeling kan het toch voorkomen dat er onzekerheden of bedenkingen in de beoordeling overblijven. Deze kunnen materieel van aard zijn waardoor het oordeel van de lezer beïnvloed kan worden of van diepgaande invloed. Hierbij geeft de verantwoording van de accountant geen getrouw beeld. Is na beoordeling de onzekerheid of bedenking wel materieel, maar niet van diepgaande invloed, dan verstrekt de accountant een verklaring met beperking. Is de (overgebleven) onzekerheid in de beoordeling van diepgaande invloed, dan volgt een beoordelingsverklaring waarin geen enkele zekerheid wordt verstrekt. Is een bedenking tegen de verantwoording van diepgaande invloed, dan volgt een afkeurende beoordelingsverklaring.

Wie mag een beoordelingsverklaring opstellen?

Een beoordelingsverklaring mag alleen worden opgesteld door een erkende accountant, aangesloten bij de NBA: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Van een accountant mag u verwachten dat deze professioneel, integer, onafhankelijk, en vakbekwaam is.

Een beoordelingsverklaring laten opstellen door een erkende accountant? 

Heeft u een beoordelingsverklaring van een onafhankelijke accountant nodig? Vraag via het formulier hieronder maximaal 3 vrijblijvende offertes van gecertificeerde accountants aan bij u in de buurt. Nadat u uw aanvraag heeft verstuurd nemen we zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om uw wensen te bespreken. 

Begin uw aanvraag (100% vrijblijvend)


Bedrijfsvorm *
Werkzaamheden

Beveiligd met SSL
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.